Vragen

Veel gestelde vragen en ins en outs

Gaan we naakt de hut in?

Nee, we gaan bedekt de hut in. Ook al zit je grotendeels in het donker, het is fijn om je aandacht naar binnen te richten en niet afgeleid te worden. Vrouwen kunnen een jurkje / omslagdoek dragen of shirt en broekje. Mannen dragen een short en wanneer ze dit willen een shirt.

Hoe lang duurt het, hoe lang duurt een ronde?

In de hut verdwijnt alle notie van tijd. De ronde is klaar wanneer deze klaar is, Jeroen heeft hierin de leiding en ervaring. We starten om 10.00 met het opbouwen en zijn vaak aan het einde van de dag klaar. We ruimen gezamenlijk af, doen nog een sharing en eten wat samen (potluck). Rond 18.00 is het meestal wel klaar. Daarnaast is het vaak fijn om daarna een rustige avond te hebben, waarin je alles kunt laten bezinken

Zijn kinderen welkom in de hut?

Kinderen zijn zeker welkom! Wel is het goed voor jezelf de afweging te maken of het voor jou gaat werken. Wanneer je je kinderen mee neemt naar de hut, gaan ze of mee de hut in, of zorg je er voor dat je een extra volwassene meebrengt die ze kan opvangen. De verantwoordelijkheid ligt bij jou als ouder.

Mag ik er uit?

Na elke ronde gaan we uit de hut en zitten rond het vuur. Op een enkele keer na. Een enkele keer vraagt Jeroen om te blijven zitten. Mocht je om wat voor een reden dan ook uit de hut willen tijdens een ronde, op een moment dat de deur nog dicht zit, dan ben je vrij dit te doen. Wel raden we je aan om eerst te gaan liggen of met je hoofd omlaag te gaan. Een hut gaat niet over uithoudingsvermogen, het is waardevol en leerzaam om naar je eigen grenzen te luisteren. Door omlaag te gaan of te liggen zul je merken dat het koeler is en het makkelijker is om te ademen. De hut brengt je uit het hoofd, in je hart en bij je adem. Vaak is dat wat je in de hut ervaart ook iets dat je in de dagelijkse werkelijkheid tegenkomt. Kun je terug naar adem en vertrouwen, kun je controle loslaten en ontspannen? Vraag je hulp aan het grote mysterie, of je hogere zelf?

Sieraden / krachtvoorwerpen?

Die doe je uit of leg je op het altaar. Sieraden kunnen nogal heet worden. Je kunt je sieraden of krachtvoorwerpen een plek geven op het altaar. Ze worden dan geladen met de energie van het vuur en de hut. Leg ze aan de zijkant op het altaar, niet op de doorgaande lijn.

Psychische of fysieke klachten?

Neem bij enige twijfel contact op met Jeroen. Een zweethut kan in sommige gevallen risicovol zijn.

Wat neem ik mee?

*2 handdoeken (een voor op de grond in de hut)
* waterfles
* slippers
* bedekking voor in de hut (bijv. een omslagdoek)
* Iets om je warm te houden tussen de rondes door indien nodig?
* eten voor jezelf voorafgaande aan de hut (bij een 1 daagse hut). Zorg er voor dat je voor de hut licht eet. Sommige mensen vasten voor een hut. Na afloop hebben we een potluck, breng iets lekkers te eten mee om te delen. Het is fijn als je op een sticker of briefje de ingrediënten vermeldt, ivm allergieën.

Wat kost het?
Jeroen werkt op basis van donaties, volgens de lakota traditie. Het richtbedrag is €75,00. Mocht geld een belemmering zijn om te komen, neem dan contact met ons op.

Herkomst

Het werken met water en vuur kent vele vormen. Zowel Arjan als Jeroen leerde van Carl Bigheart over deze oude ceremonie. Jeroen heeft zich ook bij vele andere natives laten inspireren.
De lessen van Bigheart gaan altijd over verbinding, meer dan wat welke regel uit welke traditie dan ook voorschrijft.

Geronimo

De zweethut is onderdeel van de Geronimo Natural Gallery te Zeist. Geronimo organiseert activitieiten om mensen dichtbij zichzelf en de natuur te brengen.
Je leest hier meer over op www.bostochten.nl